1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 180 хил. туристи са разгледали големите исторически обекти във Варна

Над 180 хил. туристи са разгледали големите исторически обекти във Варна

Снимка:

В Археологическия музей в града може да се види най-старото обработено злато в света

Повече от 180 хил. туристи са посетили водещите обекти на Регионалния исторически музей във Варна през 2016 г. – Археологическия музей, Римските терми и Аладжа манастир. Това съобщи директорът на РИМ проф. Валентин Плетньов при посещението на министъра на туризма Стела Балтова в морския град. Тя разгледа част от експозициите и се запозна с огромния потенциал на Варна като един от водещите културно-исторически маршрути в страната.

Въпреки, че този брой визити е с около 20 хил. повече от 2015 г., това не е пикът на посещаемостта, подчерта проф. Плетньов и припомни, че в минали години тук са преминавали по 200-250 хил. туристи. Причината е в намаления поток на круизните пътувания в Черно море и пристиганията във Варна. Министър Балтова обърна внимание върху популяризирането на региона като потенциал за привличане на повече туристи и подрастващи, защото туризмът е не само емоция, но и трупане на нови знания. Пример за това е Археологическият музей, където има само оригинални експонати от 13 исторически пласта и се съхранява най-старото обработено злато в света, както и много редки артефакти от световно признатата Култура Варна. В момента златните предмети от прочутия гроб номер 34 от варненския некропол гастролират като изложба в холандския град Дордрехт, с който нашият черноморски град поддържа приятелски връзки. Златото е произведено тук и е гостувало на много места по света от Япония до Метрополитън музей в Ню Йорк. Хората са обитавали постоянно тези богати на история земи от 2600 години и археолозите откриват все нови и нови доказателства за уникалната им култура от поне 6-8 хронологични пласта.

Министър Балтова посети още уникалната експозиция на открито на големите Римски терми в центъра на Варна, които датират от втори-трети век след Хр. Те се простират върху 7 хил. кв. м и са строени по времето на император Сепптимий Север. Освен това са най-големите на Балканите и четвърти по размер в Римската империя. Благодарение на братята Шкорпил, тяхната над 25-метрова кула е оцеляла до днес, а същинските разкопки са осъществени от археолога Милко Мирчев през периода 50-те-70-те години на ХХ век. През лятото през обекта преминават около 50 хил. туристи, но потенциалът е още по-голям. В момента в съседство се правят разкопки на голяма обществена сграда, чийто стени са с дебелина 1,60 м и се предполага, че учените ще изненадат туристите с още по-впечатляващи открития. Под термите е съществувала сложна система от канали, тунели и поддържащи помещения, които все още крият много тайни. Освен с хигиенните си функции баните са били прочути и като културен, социален и спортен център, в който е кипял активен социален живот.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.