1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 3000 компостера са раздадени на територията на Столична община

Над 3000 компостера са раздадени на територията на Столична община

Цената на един компостер е около 100 лева

Зам.-кметът на Столична община Мария Бояджийска присъства на предоставянето на нови компостери, предназначени за фамилно компостиране в село Пасарел, район Панчарево, съобщава Агенция Фокус. „Европейското законодателство изисква ние да преработваме биоразпределимите отпадъци отделно и да ги събираме отделно. Проектът за компостиране, който Столична община изпълнява вече четвърта година, е по тази мярка и се финансира пряко от общината”, каза Бояджийска.

До момента от началото на кампанията на територията на Столична община са раздадени над 3000 компостера, като тази година компостерите ще бъдат използвани и в парковете и градините в централната градска част, каза Бояджийска. Над 300 са компостерите осигурени за район Панчарево. „Желанието е да се удвои броят на компостерите, да се обхванат всички 12 крайградски района на София и да се включат колкото се може повече домакинства”, каза Бояджийска. Днес в Пасарел ще бъдат раздадени 27 компостера, като от 2009 г. до сега са раздадени 52 компостера. Цената на един компостер е около 100 лв.

„При компостирането не се използват никакви химикали или изкуствени материали. Материалът, който се събира от градините, се слага в компостера, към него се добавя биоактиватор, който представлява смес от различни биоорганизми, които се срещат и в природата. Те ускоряват процеса на разграждане на органиката и производството на тор, който се използва за градините”, обясни Бояджийска. По думите й – ползата от проекта е явна и резултатът е изключително екологосъобразен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.