1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Над 700 нови птици в Червения списък на МСЗП

Над 700 нови птици в Червения списък на МСЗП

Снимка:

Повече от 11 на сто от тях са включени в категорията „застрашени“

В Червения списък на Международния съюз за защита на природата са включени 742 нови вида птици, застрашени от изчезване. Така общият брой на видовете, попадащи в списъка става 11 121 и за първи път надхвърля 11 000 вида в резултат на цялостния таксономичен преглед, изготвен от BirdLife International.
 
Новата оценка на природозащитното състояние на видовете разкрива още, че някои от най-популярните в света птици, отглеждани в кафез, скоро може и да не съществуват в дивата природа, ако не се предприемат веднага необходимите действия за тяхното опазване. Няколко емблематични вида са застрашени от изчезване от дивата природа, поради бракониерски улов и унищожаване на местообитанията им.
 
Най- тревожна е ситуацията в Азия, където оризарката, пъстроцветно лори и жълтокачулато какаду, са  засегнати от нелегална търговия. Все повече се увеличава броят на птиците, улавяни с цел търговия. Смята се, че това е основният фактор, който води до влошаване състоянието на тези видове.
 
Нелегалната търговия има опустошителен ефект и в Африка, където природозащитното състояние на сивия папагал се влошава и от категорията „уязвим“ стига до „застрашен“ за първи път. Едно проучване на BirdLife International показва, че в някой части на континента, броя на сивите папагали е намалял с до 99%.
 
Азорската червенушка, дъждосвирецът от Св. Елена и сейшелската белоочка са сред островните ендемични видове, на които се подобрява природозащитния статус и попадат в по-ниски категории в тазгодишния Червен списък - техните популации се възстановяват от ръба на изчезване, благодарение на постоянните усилия за опазване

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.