Награждават д-р Анастасия Димитрова-Мозер с орден "Стара планина"

Анастасия Мозер е основател и лидер на БЗНС-Народен съюз

Днес, 30 юли 2015 г., от 14:30 ч. президентът на Република България г-н Росен Плевнелиев ще връчи орден “Стара планина” – Първа степен, на  д-р Анастасия Димитрова-Мозер.

Решението за награждаването на г-жа Мозер е взето на заседаниета на Министерския съвет на 22 юли 2015 г. и е "заслужено признание за нейното активно участие в българския политически живот и за приноса й за европейската интеграция на България", се казва в прессъобщението на правителството.

Д-р Анастасия Мозер е потомствен политик - дъщеря на земеделския лидер д-р Г. М. Димитров, едно от известните лица на съвременната българска политика и дългогодишен лидер на Земеделския съюз.  

В българската политика се включва през 1992 г., когато се завръща в България след промените. Избрана е за Главен секретар на БЗНС “Никола Петков”. След обединението на партията с БЗНС “Единен” е Главен секретар на БЗНС от 1992 до 1997 г. Анастасия Мозер е основател и лидер на БЗНС-Народен съюз и съпредседател на коалиция “Народен съюз”, която е част от управлението на ОДС.

От 2008 г. до 2011 г. е председател на ПП Обединени земеделци.      

Анастасия Мозер е народен представител в ХХХVІІ, ХХХVІІІ, ХХХІХ и ХL Народно събрание, зам.-председател на ХL Народно събрание.

Анастасия Мозер има  докторска степен по романски езици от университета „Джордж Вашингтон“ във Вашингтон. Получава бакалавърска степен по френски език и магистърска от Института за езици и лингвистика към университета „Джорджтаун“ във Вашингтон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.