Мурсалският чай се търси в Германия, Великобритания, Сърбия
Нараства интересът към отглеждането на билки в Добричка област. Вече 5-та година производител от региона отглежда мурсалски чай и салвия. Предстои след броени месеци да получи сертификат за биологично производство.
Милион и половина стръка мурсалски чай е събрало през тази година семейството на Валери Янков. Над 15 000 са корените от полезната билка, която Валери вече нарича „добруджански“ чай. Така характерната за планините ароматна и лечебна трева се развива много добре върху плодородния чернозем на Добричка област.
Добруджанските билки се реализират и у нас, и в чужбина. Мурсалският чай се търси в Германия, Великобритания, Сърбия.
Билките се изсушават в соларна сушилня, патентована от Валери Янков преди години. Предстои градина от 60 дка да бъде сертифицирана за биологично производство.
Автор: Галина Недкова