1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Населението на Северна Америка е употребявало шоколад още преди 1200 г.

Населението на Северна Америка е употребявало шоколад още преди 1200 г.

Американски учени откриха следи от шоколад по керамични съдове, които се отнасят към 770 г. сл. Хр.

Американски учени откриха следи от шоколад по керамични съдове на възраст около 1200 години. Изследвана е била керамика, открита при археологически разкопки в парка Каньонлендс в щата Юта. Артефактите се отнасят към 770 г. сл. Хр. Чрез хроматографски анализ и спектрометрия по тях са открити следи от кофеин и тембромин - алкалоиди, съдържащи се в какаовите зърна. Изводът на учените е, че населението на Северна Америка е употребявало шоколад около 300 г. по-рано, отколкото е прието да се счита, отбелязва БГНЕС.

Какаото е типично тропическо растение, каквото не вирее на територията на днешна Юта. Следователно, за да се появи шоколад там, какаовите зърна са пропътували хиляди километри. Това означава, че откритието свидетелства за наличието на развити търговски пътища между Северна и Централна Америка още през VIII в.

Изводите на учените се посрещат с недоверие от някои техни колеги. Скептиците обръщат внимание на това, че преди 1000 г. какаото е било считано в родината си за елитна напитка, която са могли да си позволят само богатите. При дългото му транспортиране на север цената му би била нараснала многократно, следователно никой в днешния щат Юта не би могъл да си позволи да консумира какао.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.