1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-добрите от Националния шампионат в Сливен заминават за САЩ

Най-добрите от Националния шампионат в Сливен заминават за САЩ

Освен традиционните породи животни тази година Националното изложение се фокусира и върху месопроизводството и преработката

Кое месо е най-трудно за транжиране? В четири категории – свинско, говеждо, агнешко и пилешко месо в оспорвана битка се впуснаха 14 транжори на състезание край Сливен. Конкурсът беше част от програмата на Националното изложение по животновъдство тази година на 12 октомври.

Освен традиционните породи животни тази година Националното изложение се фокусира и върху месопроизводството и преработката на месо като свързани с животновъдството сектори.

В Сливен се проведе необичаен шампионат. Най-добрите транжори в страната премериха сили в състезанието „Майстор месар“, организирано от Асоциацията на месопреработвателите в България. Надпреварата беше част от „Дните на българското месо“ с финансовата подкрепа на земеделското ведомство и ДФ „Земеделие“. В битката за националната титла се включиха 14 транжори. Те не само се надпреварваха с часовника, но бяха изправени пред предизвикателството да покажат прецизност и умения в обработката на видовете месо. Независими съдии оценяваха всеки състезател.

Транжорът Ангел Найденов беше част от журито. През 2018 на Световното първенство в Белфаст той печели първо място по обезкостяване на говеждо месо и е включен в световния отбор по транжиране. Подготовката за оспорваното състезание е коствала на състезателите транжирането на стотици килограми месо на ден, в продължение на години.

Всички победители получиха медали, грамоти и други подаръци сред които ножове за обезкостяване. Три дами бяха част от съзтезателите. В следващите месеци победителите ще се обучават и шестимата най-добри от тях ще съставят националния отбор на България по транжиране. За първи път нашенците ще се състезават догодина в Сакраменто, САЩ на световното първенство по транжиране.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.