1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Най-голямата строителна компания в Кипър започна изграждането на първия в Европа еко-град

Най-голямата строителна компания в Кипър започна изграждането на първия в Европа еко-град

Реализацията на проекта ще отнеме 13 години

Най-голямата строителна компания в Кипър, Leptos Group започна изграждането на първия в Европа еко-град. Neapolis Smart EcoCity ще заема площ от 110 хектара и ще използва интелигентна система за управление на енергията и вода. Ще има около 520 хиляди квадратни метра застроена площ. Очаква се проектът да генерира брутна добавена стойност в размер на над 2,5 млрд. евро, съобщава greentech.bg.

Освен интелигентни инженерни системи градът ще използва алтернативни източници на енергия. Предполага се, че геотермални и слънчеви източници ще осигуряват 25% от енергията, необходима на Neapolis Smart EcoCity.

Реализацията на проекта ще отнеме 13 години. Това ще бъде първият европейски град, в който ще „съжителстват” по екологичен начин бизнес, наука, образование, култура и здравеопазване.

Първата фаза на този проект предвижда изгражданe на болница и няколко жилищни сгради. Болницата ще има 120 легла и ще бъде част от ултрамодерен Здравен парк, чиято задача е да генерира „медицински туризъм“ в региона. Центърът ще включва още и Здравен център Neapolis, Център за рехабилитация Neapolis, Онкологичен център Neapolis, СПА център Neapolis. Този етап вече е стартиран.

Първите имоти за продажба се очакват през втората половина на този начален етап. За него са предвидени над 171 млн. евро инвестиции.

Общо проектът ще създаде 8000 нови работни места до края на 2018 г., допринасяйки значително за местната икономика.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.