1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Найденов към животновъдите: Няма да изгоря юргана заради бълхата

Найденов към животновъдите: Няма да изгоря юргана заради бълхата

Началото на днешния протест на фермерите е насрочено за 12 часа пред сградата на земеделското министерство

"Няма да съм този министър, който заради бълхата, ще изгори юргана, защото от другата страна залогът за следващата година е 1,2 милиарда". Така земеделският министър Мирослав Найденов коментира днешния протест на животновъдите преди началото на заседанието на правителството.

"Диалогът с животновъдите е почти ежедневен. По тяхно настояване сформирахме Консултативен съвет по животновъдство и утре има заседание. Не знам защо решиха точно днес да протестират, след като утре ние ще заседаваме. Основното им искане е да им бъдат опростени наложените глоби за 2010 година и те настояват да бъдат опростени на всички", посочи той.

Министърът каза, че попитал животновъдите дали са готови да гарантират, че всички с наложени санкции са абсолютно изрядни бенефициенти. Найденов припомни, че ако държавата опрости всички наложени глоби, ще последва санкция от Европейската комисия, връщане на сумите и спиране, частично или пълно, на земеделските фондове.

"То вече се случи, бившият министър на земеделието опрости наложени в миналото глоби и България беше санкционирана до момента с 90 милиона лева", припомни министърът.

Началото на днешния протест на животновъдите е насрочено за 12 часа пред сградата на земеделското министерство. Участие в мероприятието са заявили всички местни структури в животновъдството, пчелари, свиневъди, птицевъди. Протестът е заради неизплатените субсидии за пасища.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.