1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Неандерталците са се хранили предимно с месо

Неандерталците са се хранили предимно с месо

Теорията се потвърждава и от модерните методи за анализ

С какво са се хранили неандерталците? Този въпрос занимава учените от години. Най-често застъпваната теория е, че менюто им се е състояло предимно от месо.

Теорията се потвърждава и от модерните методи за анализ на археологическите находки. Според учените от Института "Макс Планк" за еволюционна антропология в Лайпциг най-честата храна на трапезата на неандерталците е било месото. Това става ясно от детайлния анализ на изотропите в зъбните корени на двама представители на нашите прародители, починали на различна възраст и открити на различни места в Европа.

По традиция се смята, че неандерталците са ловували големи животни и са яли месото им. Съществуват обаче и доказателства, че са консумирали и растения. Откритите в зъбните им корени високи стойности на азотни изотропи показват също така, че са яли риба. Има предположения, че на по-ранен етап дори са били канибали.

Най-новите изследвания на учените от Лайпциг оборват тези теории и показват, че наистина месото от големи сухоземни бозайници като елени и коне е била основната храна.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.