1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство

Искаме по-достоверни прогнози за климата

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов заяви, че трябва да се осигури по-добрата адаптация на сектора чрез добри метеорологични изследвания, които да дават достоверни прогнози за очаквани негативни метеорологични явления. Това си становище той изказа по време на неформално заседание на Съвета на Европейския съюз по земеделие и рибарство в гр. Векшьо, Швеция, по време на което се проведе дискусия на тема „Изменението на климата и земеделието”, съобщиха от министерството.

В позицията си относно възможностите на земеделието за смекчаване на изменението на климата, приспособяването на земеделието и кои трябва да бъдат ключовите области на сътрудничество, министър Найденов заяви, че „Резултатите от политиките на държавите-членки на ЕС, ще са по-ефективни, ако се осъществява постоянен обмен на резултати от научни изследвания и практически поуки между отделните институциите на ЕС”.

Земеделието, чрез излъчваните емисии от парникови газове, оказва влияние върху изменението на климата, а промените в параметрите на климатичните елементи въздействат върху селското стопанство. Ето защо все по-често се дискутират начините за адаптиране на икономическите отрасли и промените в Общата селскостопанска политика, с оглед измененията в климата, каза в изявлението си министър Найденов.

В рамките на срещата на Съвета на ЕС бяха разгледани два документа – Работен документ на ЕК - „Ролята на европейското земеделие при смекчаване на изменението на климата” и Дискусионен доклад на Шведското председателство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.