1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Невиждана от десетилетия буря унищожи реколта в Плевенско

Невиждана от десетилетия буря унищожи реколта в Плевенско

Масово имотите и градините на хората, както и посевите, не са застраховани

Градини в плевенските села Радишево и Садовец бяха унищожени от мощна буря и градушка, с големина на ледените късове колкото орех, паднала за минути. Масово имотите и градините на хората, както и посевите, не са застраховани. Пострадалите очакват помощ от държавата и местната управа.
Невиждана с десетилетия буря с градушка помете село Радишево. Зинка Петрова била в овощната градина, когато природната стихия я връхлетява. Продукцията от овощна градина и лозето на Зинка е напълно унищожена.
Зинка Петрова: "Ситуацията беше страшна, все едно се свърши света, не можеш да разбереш дъжд ли е,  вятър ли е, град ли …? .. Еми колкото орех  и страшен вятър! Продукцията е на земята, не мога да преценя какви са щетите…Сега на боклука всичко! Без застраховка, не мога да разчитам на държавата!"
 
Природното бедствие заварва Николинка Петрова в градината. Едвам успява да се скрие в дома си. Всички растения и зеленчуци са унищожени.
 
Николинка Илиева, жител: "Бурята дойде много бързо ...и  повече от 15 минути валя като ябълки, целите улуци са счупени, ей там цветята, цялата стена е надрана...Беше тъмно, страшно беше, като ябълка - ей такова, воден лук имах - замина..празът...пипер! "
 
Веднага след бурята кметът Поля Петкова започва обиколка на къщите на пострадалите.
 
Поля Петкова, кмет на Радишево: "... за половин час...притъмня, самата градушка примесена с ледени късове, около 10 минути..не повече, щетите са огромни... Слава богу, нямаме пострадали хора или животни...притесняват се, че няма как да си възстановят щетите!"
 
Кметовете на Радишево и Садовец са в непрекъснати връзки с инситуциите.
Виолета Йеремиева областен управител – област Плевен: Аз ще обединя двете докладни записки ще ги изпратим към междуведомствената комиися към мс, и оттам вече очакваме решението на тази комиися, това са непредвидени разходи и те трябва да бъдат разпределение по равно и на двете населени места! Не мога да гарантирам нито размера нито кога могат да са получени,  но ще направя възможност да бъде ускорен процеса...
От ракетните площадки в близост до пострадалите села са изстреляни 54  противоградови ракети за по-малко от час. Днес екипи описват материалните щети в пострадалите села. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.