1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нов сензор разпознава дали месото е прясно

Нов сензор разпознава дали месото е прясно

Технологията има специален чип за безконтактна комуникация

Нова технология за определяне на състоянието на месо и риба разработиха учени от Имперския колеж в Лондон. Системата се състои от парче хартия с напечатани върху нея миниатюрни въглеродни електроди.

За новата технология учените използват свойството на хартията да поема вода. Дори когато лист хартия на пипане и на външен вид е напълно сух, той съдържа влага. При относителна влажност на въздуха от 50 процента, пет на сто от теглото на хартията идват от водата.

Проверявайки проводимостта на водния слой в хартията, може да се провери какви вещества са разтворени в него, твърдят учените. Ако в околната среда е наличен газ, разтворим във вода, хартията е с по-добра проводимост, отколкото без този газ. Такъв газ е амонякът, който се образува, когато месо или риба се разваля. Колкото повече амоняк поема парчето хартия, допряно до месото, толкова по-негодно за консумация е то.

Допълнително сензорът е оборудван със специален чип за безконтактна комуникация, каквито има в модерните банкови карти. Тази техника дава възможност информацията да бъде извлечена чрез електромагнитна индукция. Така разработеното от учените приложение за смартфони показва, дали месото е развалено или прясно.

Първите тестове са преминали успешно, а самият тест струва едва 2  щатски цента. Хартиеният сензор е биоразградим и не съдържа отровни вещества. Изобретателите се надяват скоро да започнат серийно производство, за да може технологията да влезе в срок от най-много три години в серийно производство.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.