1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нов щам на птичи грип е регистриран в Гърция H5N6

Нов щам на птичи грип е регистриран в Гърция H5N6

Огнището е потвърдено от Световната организация по здравеопазване на животните

Нов щам на птичи грип е регистриран в Гърция H5N6. Огнището е потвърдено от Световната организация по здравеопазване на животните. Източникът на заразата остава неизяснен.

Около 60 птици са били умъртвени след откриването на болестта във ферма в северозападната част на Гърция. Районът граничи с Албания и Македония. Това е първият случай в Европа на новия щам. Първоначално е имало объркване с разпространения вече H5N8. Допълнителните лабораторни тестове обаче са потвърдили, че става дума за нов щам - H5N6. Ветеринарните власти в страната веднага са предприели защитни мерки, за да се предотврати разпространението на болестта, като транспортни ограничения, наблюдение и защитни зони около района на огнището, както и обезвреждане на продукти и отпадъци.

Новооткритият в Европа щам се разпространява в Азия от 2014 г. Засегнати са Китай, Лаос, Тайван, Виетнам, Хон Конг, Япония, Южна Корея и Мианмар. Експертите все още не могат да установят как при разстояние от 7000 километра болестта е проникнала в Европа. Избухването на огнища на новия щам идва в много критичен момент за европейската птицевъдна индустрия. Припомняме, че в 18 страни са умъртвени милиони птици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.