1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нов случай на птичи грип в Холандия

Нов случай на птичи грип в Холандия

36 хиляди кокошки са били умъртвени

Птичи грип в Холандия. 36 хиляди кокошки бяха умъртвени. Ветеринарите са установили, че носител на заболяването е високопатогенния щам Н5. Взимат се превантивни мерки.

След умъртвяването на птиците, фермата вече е почистена и дезинфекцирана. Около стопанството властите са очертали 3-километрова зона за сигурност и допълнително 10-километрова зона за наблюдение. В рамките на 3-километровата зона има още две птицеферми, които междувременно са проверени за наличието на вируса, но резултатът е отрицателен. Намиращите се в по-широкия кръг стопанства са задължени да приберат птиците на закрито и засега нямат право да продават и транспортират живи птици, яйца, птичи тор и фуражи.

За момента е спряна и работата на птицекланица, която се намира в зоната за наблюдение. Дейността ще бъде възстановена, след като приключат всички проверки. В случай, че кланицата не е заразена с птичи грип, тя ще получи специално начертан транспортен коридор, за да превозва своята продукция.

Холандските власти призоваха всички птицевъди в околността, както и малките ферми да спазват стриктно хигиенните изисквания и да предотвратят контакта на домашни с диви птици, за да спре разпространението на вируса.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.