1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нов вид паяк откриха учени от университета на Хайфа - Ораним

Нов вид паяк откриха учени от университета на Хайфа - Ораним

Новият вид бе идентифициран като принадлежащ към рода Cerbalus

 

Непознат досега вид паяк бе открит в дюна в Пясъците на Самар, в южната част на израелския регион Арава, съобщи "Нешънъл джиографик". Съобщението за откритието дойде от учени от биологическия отдел на университета на Хайфа - Ораним. Новооткритият вид паяк е един от най-големите в света и със сигурност най-големия в Близкия и Средния Изток.

Израелският паяк с разперени крака достига дължина от 14 сантиметра. Проблем е, обаче, че естествената му среда за обитание е пред изчезване. “Възможно е в дюните да има и други неизвестни видове, които да изчезнат, преди дори да сме ги открили - каза Ури Шанас от университета в Хайфа, който ръководи проучванията в района - откриването на новия паяк показва, че сме длъжни да предпазим тези дюни от изчезване.”

Новият вид бе идентифициран като принадлежащ към рода Cerbalus. По името на региона, където бе срещнат за първи път, той получи името Cerbalus aravensis. Макар че не всички подробности от поведението на животното са изучени, вече се знае, че това е нощно същество, което е най-активно през горещите месеци. Паякът си прави подземно леговище, чийто вход се закрива от подвижна “врата”, съставена от слепени заедно песъчинки, които имат чудесен камуфлажен ефект и правят входа неоткриваем. Учените алармираха, че бъдещето на уникалния вид е застрашено, тъй като поземлената администрация на Израел възнамерява в близко бъдеще да възобнови минната дейност в района. Поради възможността за съществуване на други уникални видове Пясъците на Самар трябва да бъде опазен, категоричен е Шанас.

 

 

Етикети паяк, Cerbalus, Арава,
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.