Нов вид птица е открита в Индонезия

Изследователи от университета на Мичиган са направили подробно описание на пъстроцветната мухоловка от остров Сулавеси

Пъстроцветната мухоловка от остров Сулавеси е наблюдавана за пръв път преди 15 години. Едва наскоро обаче изследователи взимат и анализират ДНК проби от птицата, които потвърдиха отличителните генетични особености на вида, съобщи ЮПИ, цитирана от dariknews.bg.

Изследователи от университета на Мичиган, Принстънския университет и Индонезийския институт на науките са направили подробно описание на пъстроцветната мухоловка от остров Сулавеси. Латинското й название е Muscicapa sodhii. Птицата се среща единствено на индонезийския остров Сулавеси и се отличава с късите си криле и опашка, извития си клюн и пъстрата си шия. Изследователите установили, че песните й се различават от тези на други видове мухоловки. Докато цвърченето й е сходно с това на нейни "братовчедки" в Азия, песните й са в по-висока тоналност.

"Късметлии сме, че първи записахме песните на тази птица", казва експертката по орнитология Пам Расмусен от университета на Мичиган.

Расмусен и колегите й се надяват, че ще се положат грижи за съхраняване на новооткрития вид и хабитата му. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.