1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нова кампания на ЕК за предоставяне на плодове в училищата

Нова кампания на ЕК за предоставяне на плодове в училищата

Предстои разясняване на изискванията за прилагане на схемата

Схемата за предлагане на плодове в училищата 2009-2010г. е част от новата кампания за здравословно хранене, която стартира Европейската комисия. Предвиденото за България европейско съфинансиране по схемата бе увеличено с 672 520 евро и възлиза на 2 118 620 евро.

Министерство на земеделието и храните утвърди и изпрати на Европейската комисия националната стратегия за прилагане на схемата за предоставяне на плодове в учебните заведения през учебната 2009/2010 г., която бе изготвена от междуведомствена работна група, съвместно с неправителствени организации.

Към стратегията МЗХ направи аргументирано искане за получаването на по-голямо финансиране от ЕС след преразпределянето на финансовите средства между държавите-членки. Така определената за България помощ от 1 446 100 евро беше увеличена на 2 118 620 евро или 75% от общия бюджет, необходим за прилагане на схемата в страната при 320 634 деца на възраст от 6 до 10 години. Останалите 25% трябва да бъдат предоставени от националния бюджет, каза министърът на земеделието и храните д.-р Мирослав Найденов.

Предстои да се проведе информационна кампания във връзка с разясняване на изискванията за прилагане на схемата. Реалното прилагане на схемата «Училищен плод» в България се предвижда да започне след 1 януари 2010 г., като изразходването на средствата и качеството на плодовете за децата ще бъдат регламентирани със строги правила за контрол, заяви министър Найденов.

ЕК разпредели помощ за страните-членки, участващи в схемата, която е част от Общата селскостопанска политика на ЕС с решение от 22 юли 2009 г. Системата е резултат на реформата в сектор „Плодове и зеленчуци” в ЕС, започната през 2007 г. с цел повишаване на консумацията на плодове и зеленчуци чрез създаване на навици за здравословно хранене сред децата в училищна възраст.

През април 2009 г. е приет и Регламент на Комисията, с който бяха определени подробни правила за отпускането на помощ по тази схема, а в края на юли тази година бяха приети и насоки на Европейската комисия във връзка с управлението на схемата „Училищен плод”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.