1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Новата селскостопанска политика на ЕС може да се превърне в бедствие за околната среда

Новата селскостопанска политика на ЕС може да се превърне в бедствие за околната среда

Снимка:

Това твърдят от организацията Приятели на Земята Европа

Новата селскостопанска политика на ЕС може да се превърне в бедствие за околната среда, малките земеделски производители и развиващите се страни, според Приятели на Земята Европа. Критиката идва в края на продължителните преговори за правилата и подкрепата за европейските земеделски производители до 2020 г. Организацията призовава Министерство на земеделието и храните да използва възможно най-добре правилата за имплементиране, за да не допусне това да се случи в пълна степен и в България.

Според организацията европейски политици оставиха на заден план “екологизирането” на Общата селскостопанска политика (ОСП), като насочиха по-голямата част от огромния бюджет (362,7 милиарда евро) за подкрепа на промишленото земеделие, от което печелят мултинационални компании и огромните ферми. Това ще унищожи биоразнообразието и дребните земеделски производители в Европа и ще поощри използването на евтини суровини от Световния Юг и дъмпинга на субсидираните продукти в замяна, ако страните членки не използват правилно предвидените възможности за гъвкавост на ОСП.

Станка Бечева, координатор на кампании за храни и земеделие на Приятели на Земята Европа каза: „Ние спешно се нуждаехме от реформа, която да гарантира дългосрочна хранителна сигурност, възстановяване на селските райони и опазване на природните ресурси. Вместо това, по-голямата част от субсидиите ще бъдат използвани за подкрепа на провалящата се система, която облагодетелства няколко мултинационални компании и ферми с промишлен мащаб. Това е катастрофа за околната среда, малките земеделски производители и развиващите се страни“.

Приятели на Земята Европа критикуват следното:

Слабите правила за фермерите за опазване на околната среда и липсата на достатъчно пари, предназначени за опазване на природата, което гарантира, че това е най-малко зелената ОСП през последните десетилетия;

Несправедливото разпределение на субсидиите, като по-голямата част от тях могат да продължат да отиват в големите ферми, ако държавата не използва възможността да подкрепи малките земеделски производители и да ограничи плащанията на големите ферми. Това ще доведе до изчезване на още от малките и семейните ферми, въпреки преразпределението на плащанията между страни и региони;

Повишената зависимост от евтин внос, например на генетично модифицирана соя от Латинска Америка и на трайния дъмпинг на субсидираните продукти, гарантиращ продължаващата експлоатация на развиващите се страни, от която се възползват мултинационалните компании [1].

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.