1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нови информационни табла ще получат животните в Софийския зоопарк

Нови информационни табла ще получат животните в Софийския зоопарк

До момента има поставени 35 нови информационни табла

Нови информационни табла ще получат някои от животните в Софийския зоопарк до няколко месеца. Това каза Венислава Рачева от екологичния научно-образователен център., цитирана от Дарик радио Най-скорошните ни планове на зоопарковите служители са свързани с поставяне на информационни табла на волиерата на хищните птици и водоплаващите на езерото. Ще има и допълнителна информация за белоглавите и египетски лешояди, които са застрашени и изключително ценни видове, както и за скалните орли.

В столичния зоопарк се разработва и нова визия на информационните табелки, които са пред всяка клетка и за всеки вид. Те ще бъдат със снимки на животни от дивата природа и целта им ще е максимално да привлекат и задържат вниманието на посетителя. Нови табелки ще имат и рибите, които ще съдържат много повече информация и снимки.

До момента има поставени 35 нови информационни табла, а смешните забранителни и предупредителни табелки са 11 вида. „Те са в съответствие с основната функция на един съвременен зоопарк – образователната. Например: животните обичат различни предмети, но не и да бъдат замеряни с тях. Опитахме се да измислим всякакви лозунги и слогани, които да привлекат вниманието на хората и под формата на шега да се опитаме да ги накараме да спрат да хранят животните и да хвърлят предмети в клетките. Това е изключително сериозен проблем на зоопарка”, разказа Рачева.

Рачева обясни, че твърде солената или твърде сладката храна е вредна за животните, защото те страдат от същите болести като нас, а маймуните например са предразположени и към заболяване от диабет. Посетителите в зоопарка пък споделиха, че шеговитата идея на забранителните табелки има ефект.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.