1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нови огнища на африканска чума по свинете са констатирани в Източна Европа

Нови огнища на африканска чума по свинете са констатирани в Източна Европа

Мащабен проект ще се бори с опасността от заболяването

Нови огнища на африканска чума по свинете са констатирани в Русия, Полша и Литва. Мащабен проект ще се бори с опасността от заболяването, което застрашава европейските и световните пазари на свинско месо, globalmeatnews.

През март седем нови огнища на африканска чума бяха регистрирани в районите на Волгоград, Орел и Калуга в Руската федерация. Обикновено заболяването се разпространява най-активно през топлите месеци на годината, така че през април и май може да се очаква броят на огнищата в Русия да нарасне. Пикът на епидемията е през летните месеци. Опитът показва, че през последните години контролът върху заболяването в Русия не се е подобрил съществено.

През последния месец нови огнища на болестта са били открити и в няколко области на Литва. По този повод властите в Беларус обмислят въвеждането на допълнителни мерки за предотвратяване на проникването на заразени продукти от дива свиня на територията на страната от съседните балтийски държави. Положението остава сериозно и в Полша, където болестта е засегнала нови райони. Ветеринарните служби са потвърдили 43-ти случай на чума сред дивите свине в страната. Случаят е бил открит в област, близо до полско-беларуската граница.

Все по-голям брой експерти и участници на пазара виждат значителната заплаха, която носи  африканската чума. Това се отнася не само до страните от бившия Съветски съюз, но и за редица държави от Източна Европа и други страни. По този повод започва изпълнението на мащабен проект в  Армения, Грузия, Казахстан и Украйна, подкрепен от американски партньори, ФАО и местни неправителствени организации.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.