1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Нужна е нова философия на подпомагане на животновъдите

Нужна е нова философия на подпомагане на животновъдите

Субсидирането трябва да се определя според вида на фермата

Разделението при животните на автохтонни или високопордуктивни породи вече е остаряло. Нужна е нова философия на подпомагане, смятат развъдчици и селекционери. Субсидирането трябва да се определя според вида на фермата - дали е планинска или равнинна. Това са коренно различен тип стопанства и изискват различни инвестиции.

Различните ставки и условия на подпомагане по линия на обвързаната подкрепа създадоха напрежение през последните седмици между фермерите, които отглеждат автохтонни и високопродуктивни породи. Според зооинженера-селекционер Бойко Стоянов, който от години се занимава с развъдна дейност, този спор е безнадеждно остарял. Защото местните породи отдавна не са изчезващи видове.

Добрата селекция и репродукция в животновъдството искат по-малко бумащина и повече разбиране към работата на терен, категоричен е Бойко Стоянов, който бе избран за зооинженер-селекционер на България за 2014-а година.

Диалогът между развъдните асоциации, които работят на терен и Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството от години буксува, смята Бойко Стоянов. Това рефлектира върху стопаните. Докато останалите европейски държави развиват успешна селекция и създават все по-продуктивни животни, в България всички по веригата се карат за субсидии. А подпомагането има нужда само от едно: от нова философия.

Автор: Анета Божидарова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.