1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Обезболяващо, приготвено от отровата на рапана конус, е пет пъти по-силно от морфина

Обезболяващо, приготвено от отровата на рапана конус, е пет пъти по-силно от морфина

Веществото се използва от тези морски създания, за да парализират жертвите си

Австралийски учени са впрегнали отровата на рапана конус, за да направят обезболяващо, което е пет пъти по-силно от морфина, съобщава в. "Дейли мирър". Силното вещество се използва от тези морски създания, за да парализират жертвите си. От него са били извлечени протеини, които един ден ще бъдат използвани за ликвидирането на хроничната болка.

Разработката е дело на проф. Дейвид Крейк от университета в Куинсланд. Според него тя е първата стъпка в създаването на нов клас силни обезболяващи, които ще се справят с едни от най-трудните за лечение хронични болки, пише БТА.

Съществуват стотици видове морски охлюви в топлите тропически води в региона на Индийския и Тихия океан. Но характерното за рапаните конус е, че отровата им съдържа т.нар. конотоксини, които имат силен аналгетичен ефект върху човешкия организъм.

При проведени експерименти с опитни плъхове били постигнати значителни резултати на базата на лекарства, извлечени от тези протеини.

Екипът на проф. Крейк все още не е установил какви могат да бъдат страничните ефекти от новите медикаменти, но предполага, че във всички случаи те ще са по-малко опасни, отколкото тези на морфина.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.