1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Очакват се значителни повишения на нивата на реките Тунджа, Марица и Арда

Очакват се значителни повишения на нивата на реките Тунджа, Марица и Арда

Оперативното звено в МОСВ се привежда в състояние на „повишено внимание“

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН (НИМХ-БАН) обявява жълт код за днес за очаквани интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки за областите - Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив и Кърджали.

След обяд и вечерта на 17 юни в областите  Благоевград, Смолян, Пазарджик, Пловдив, Кърджали и Хасково се очакват интензивни валежи, силни гръмотевични бури и градушки, които ще продължат и през нощта срещу четвъртък. До 24 часа на 17 юни на места количествата на валежите може да достигнат 30 – 40 л/кв.м.

В четвъртък валежите ще продължат, на места ще са интензивни и значителни по количество, с гръмотевични бури и градушки. Очакваните количества за по-голямата част от страната между 10-20 л/кв.м, в Южна България са  възможни локални валежи и над 50 л/кв.м.

В петък ще вали на места в Източна България и планинските райони, очаквани количества от  5-15 л/кв.м.

След постъпила от НИМХ към БАН  прогноза за очаквани интензивни валежи Оперативното звено в МОСВ и в  басейновите дирекции Източнобеломорски район и Западнобеломорски район се привежда в състояние на „повишено внимание“ от 12 часа днес, 17 юни.

Водните количества на наблюдаваните реки в страната са около и под праговете за средни води. Нивата са се изменяли, както следва:

Дунавски басейн: от -3 см до +40 см. Повишения са регистрирани при пунктовете на реките Огоста при  Мизия с +18 см и на Осъм при село Изгрев с +40 см.

Черноморски басейн: от -10 см до +9 см.

Източнобеломорски басейн: от -12 см до +17 см. Повишения с до +8 см са отчетени  по основното течение на река Марица и с до +17 см по основното течение на река Арда.

Западнобеломорски басейн: от -8 см до +1 см.

В сряда срещу четвъртък и в четвъртък се очакват съществени повишения на нивата на реките на отделни места в страната.

Дунавски басейн: на 17 юни  се очаква понижение или задържане на нивата на наблюдаваните реки.

На 18 юни са възможни краткотрайни повишения във водосборите на реките Лом, Огоста, Искър, Вит – горно течение, Осъм – горно течение, Янтра – горно течение.

На  17, 18 и 19 юни се очакват значителни повишения в средните и долни течения на реките Места и Струма.

На 17, 18 и 19 юни  се очакват значителни повишения във водосборите на реките Тунджа, Марица и Арда,  и  по долните течения на реките Места и Струма, където са възможни поройни наводнения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.