1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Октоподите оцеляват в различни условия - от антарктическия мраз до топлите тропици

Октоподите оцеляват в различни условия - от антарктическия мраз до топлите тропици

Причината е в синята им кръв, съдържаща пигмента хемоцианин

Октоподите са аристократите на океана. Оказва се, че синята им кръв им помага да обитават дори води с мразовити температури, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от германско изследване.

Главоногите мекотели оцеляват в различни условия - от антарктическия мраз до топлите тропици. Причината е в синята им кръв, съдържаща пигмента хемоцианин. Той пренася кислород от външните дихателни органи до телесните тъкани. Благодарение на него преносът на кислород е осигурен дори при мразовити температури.

За целите на проучването специалисти от института за полярни и морски изследвания "Алфред Вегенер" са сравнили функциите на пигмента хемоцианин при октоподи, обитаващи антарктически, умерени и тропически води.

Изследователите са установили, че формите на хемоцианин при антарктическия октопод Pareledone charcoti са генетично и функционално различни от тези при главоногите мекотели, обитаващи умерени и тропически води, пише БТА.

"Октоподите са главно локални видове с кратък жизнен цикъл, който прекарват на едно и също място. Следователно те не са в състояние да мигрират, за да се спасят от лошите условия. За да се справят с тях, главоногите мекотели са подложени на силен адаптивен натиск“, обясняват изследователите.

„Настоящото проучване разкрива, че те са развили жизненоважна физиологична функция, позволила им да се приспособят към аеробен живот в мразовита среда", допълват още учените.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.