1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Омарите може би изпитват болка и се опитват да я избегнат

Омарите може би изпитват болка и се опитват да я избегнат

Северноирландски учени призовават омарите да бъдат третирани по-хуманно като се промени начина, по който традиционно се варят

Омарите може би изпитват болка и се опитват да я избегнат, твърдят северноирландски учени. Те призовават омарите да бъдат третирани по-хуманно като се промени начина, по който традиционно се варят, предаде АФП.

Екип от учени от белфастки унитерситет са проучили реакцията на 90 омара, за да установят дали те изпитват болка или реакциите им са несъзнателни и рефлекторни, отбелязва БГНЕС. За целта те били поставяни пред две кутии. Ако влязат в първата получават серия от леки електрически удари, а във втората се оставят невредими. Учените забелязали, че след няколко електрически удара омарите отиват във втората кутия, за да избегнат електрошоковете. "Милиарди ракообразни се ловят или отглеждат за хранително-вкусовата индустрия", казва ръководителя на изследването проф. Боб Елууд.

Той подчертава, че за разлика от бозайниците, никой не се замисля много за третирането на омарите, тъй като хората считат, че те не чувстват болка. "Нашите проучвания сочат обратното", казва професорът. Освен при ловенето и отглеждането им, хората трябва да се замислят и при готвенето им. Готвачите най-често ги варят като ги пускат живи във вряща вода, смятайки, че те не чувстват нищо.

 

Етикети учени, омари, болка
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.