1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Опасните отпадъци в София са почти 2 тона

Опасните отпадъци в София са почти 2 тона

Най-често се изхвърлят бои, лекарства и лепила

Близо два тона опасни боклуци сме изхвърлили от началото на годината чрез система на Столична община за разделно събиране на опасни отпадъци. Това съобщиха от фирмата, която се занимава с прибирането и обезвреждането им, пише monitor.bg. Най-често в кошчето се озовават бои и лепила. Трети в списъка са старите лекарства, а веднага след тях са термометрите и други отпадъци, съдържащи живак. Далеч по-малко са процентите при другите рискови боклуци като перилни и почистващи препарати.

Всеки ден десетки хора изявяват желание да се използват от услугата, която осигурява безплатно изземане и унищожаване на лекарствата с изтекъл срок на годност или на други опасни боклуци. След позвъняване на телефон 0700 11 750 екип идва директно до дома и със специално оборудвана техника извозва рисковите продукти. Това се случва в рамките на няколко дни до 2 седмици.

Когато обаче става въпрос за една таблетка от медикамент с изтекъл срок на годност, екипите не идват на място на посочения адрес. Подобни лекарства се приемат само на мобилните събирателни пунктове, за които има определен график. Когато обаче в комплект с таблетката искаме да се отървем и от стар термометър например, задължително до дома ни идва специализиран автомобил. Въпреки че системата е в действие вече от две години, се оказва, че масово хората използват старите и погрешни методи, за да се отърват от ненужните таблетки.

Всеки месец на предварително определена дата и на различни места се разполага мобилен пункт, който в часовете между 8:30 и 14:30 приема опасни отпадъци. Днес такъв ще има в столичните райони „Надежда” и „Връбница”. Камион вече обикаля и в Пловдив  Шумен.

От 20 до 22 октомври мобилният пункт ще е в Сливен, а от 23 до 25 октомври - в града под тепетата. Общини от цяла България проявяват интерес, ще има възможност да се организират кампании за събиране на опасни отпадъци от домакинствата и на други места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.