1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Орехите са най-здравословните ядки

Орехите са най-здравословните ядки

Дървесните и земните орехи се смятат за идеалното готово ястие, предлагано от природата

Орехите са най-здравословните ядки, като само по седем на ден помагат да се преборим с причините за остаряването.

Орехите са богати на по-силни и изобилни антиоксиданти от всички останали популярни ядки, както и със здравословни фибри, протеин, витамини и минерали. Дървесните и земните орехи се смятат за идеалното готово ястие, предлагано от природата. Освен че притежават всички хранителни елементи за здравословна диета, те също така съдържат високи нива на защитни антиоксиданти, които предотвратяват последиците от вредни молекули, пише БГНЕС.

Изследването показва, че редовното консумиране на ядки намалява опасността от сърдечни заболявания, някои видове рак и диабет от втори тип. Но до момента не се знаеше кой вид ядки е на първо място по здравословни свойства. За да отговорят на този въпрос, учените анализирали съдържанието на антиоксиданти в девет различни вида ядки - орехи, бадеми, фъстъци, шам-фъстъци, лешници, бразилски орехи, кашу, макадамия и северноамерикански орех.

"Орехите изпревариха фъстъците, бадемите, северноамериканските орехи, шам-фъстъка и другите ядки. Шепа орехи съдържат почти два пъти повече антиоксиданти от същото количество от които и да било други ядки. Но за съжаление хората не ги ядат много. Това изследване показва, че хората трябва да ядат повече орехи като част от здравословната си диета", заявява ръководителят на изследването д-р Джо Винсън от университета Скрансън в Пенсилвания.

Учените установили, че орехите не само съдържат повече антиоксиданти от другите ядки, техните антиоксиданти са и по-мощни. Тези в орехите са между два и петнадесет пъти по-мощни от витамин Е, известен с антиоксидантните си свойства. Около седем ореха на ден са правилното количество за максимален здравословен ефект, казва д-р Винсън.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.