1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Ос 4 на ПРСР се фокусира върху приоритетите на местните общности

Ос 4 на ПРСР се фокусира върху приоритетите на местните общности

Лидер е подход, основан на териториален принцип, действащ отдолу-нагоре

* Видео по темата може да видите ТУК
* Други статии по темата...

Подходът Лидер е основан на разбирането, че разнообразието на селските райони изисква планиране и прилагане на стратегии, които вземат предвид местната среда и местните ресурси, включително познанията и сътрудничеството между всички местни участници. Лидер е подход, който има за цел да идентифицира конкурентните предимства на дадена територия и да предложи ефективна стратегия за нейното развитие.

Териториалният подход е тясно свързан с принципа отдолу-нагоре, който изисква местните ключови партньори да бъдат активно въвлечени в определяне на целите на местното развитие и прилагането на дейностите. Затова ключът за успешно прилагане на подхода Лидер са добре функциониращите местни инициативни групи (МИГ), които обединяват всички публични, частни и граждански организации, действащи на дадена територия. МИГ вземат решения за приоритетите, проектите и мобилизират местните общности. МИГ трябва да разполагат с всички необходими инструменти за управление.

Подходът Лидер използва многосекторния подход при планирането и прилагането на стратегии за местно развитие, основан на взаимноизгодно сътрудничество между местните заинтересовани страни от различни сектори на местната икономика. Създаването на мрежи и укрепването на взаимодействието между секторите осигурява добавена стойност на типичните за дадена територия продукти и услуги. Подходът Лидер е ориентиран към иновации - нови форми на използване на местните ресурси, разработване на нови продукти, нови методи и нови начини на организиране и предоставяне на нови отговори на проблемите и слабите страни на селските райони.

България има ограничен опит в прилагането на национални и донорски програми и мерки за подкрепа на дейности за местно развитие чрез пилотни групи от типа на Лидер. Мярката дава възможност този подход да бъде въведен на много по-широка основа.

Цели на мярката:

  • Да предостави основа за средносрочно и дългосрочно устойчиво развитие в селските райони чрез прилагането на подхода отдолу-нагоре и да насърчава учене чрез правене в местните общности, повишавайки техния капацитет за планиране.
  • Да се разнообразят икономическите дейности, да се подобри конкурентоспособността на местните продукти, да се опазят природните ресурси и околната среда в селските райони и да се развият по-качествени услуги в съответствие с нуждите и очакванията на местното население, за да се създадат възможности за дългосрочна заетост и за да се повишат доходите в селските общности.
  • Да се стимулират интегрирани и устойчиви практики.

Стратегиите за местно развитие на МИГ, подкрепяни по ос Лидер, могат да се прилагат само в 231 селски общини. За прилагане на проектите, избрани по стратегията за местно развитие, всеки получател на помощ е длъжен да подпише декларация, с която гарантира, че не е кандидатствал за подпомагане на същата дейност по програмите, финансирани от Структурните фондове или от Европейския фонд за рибарството. Разплащателната агенция прави кръстосана проверка в Управленската информационна система (УИС) на етапи избор на проект, проверка за съответствие и преди плащане.

Финансиране
Бюджет на МИГ

Минималният размер на общия публичен принос от ПРСР към бюджета на една стратегия за местно развитие е левовата равностойност на 1 млн. евро, а максималният - до 2 млн. евро за периода на прилагане на стратегията.

МИГ, които са изчерпали първоначално одобрения си бюджет, могат да кандидатстват за допълнително финансиране пред Управляващия орган. Допълнителното финансиране за стратегията не може да превишава 25% от първоначално одобрения бюджет. Цялостното общо публично финансиране от ПРСР, одобреният първоначален бюджет и допълнителното финансиране за една стратегия не могат да превишават левовата равностойност на 2,5 млн. евро.

Проекти на МИГ
Максималната обща стойност на един проект, подпомаган от стратегията за местно развитие, не може да превишава левовата равностойност на 200 000 евро.

line

Материалът е публикуван по съвместен проект "ОСП - европейският модел за рентабилно земеделие", между Продуцентска къща "Агромедия" и Европейската комисия...повече информация

Вижте повече по темата от интервюто с Георги Георгиев, кмет на община Тунджа...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.