1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. От 3 милиона житни класове италианци направиха макет на храма "Света София"

От 3 милиона житни класове италианци направиха макет на храма "Света София"

В изработването му са участвали 200 жители на град Озимо

През миналата година организационният комитет на италианския фестивал “La festa del Covo” взе решение софийската базилика “Св. София” да е храмът, на който майсторите от град Озимо ще направят макет, предаде БНР. От 1939 г. жителите на града изработват от житни класове макети с религиозно съдържание. С течение на времето започват да правят макети на храмове и традицията придобива международно значение. Вече са направени умалени копия на базиликата "Свети Петър" в Рим, „Сантяго де Компостела” в Испания, "Василий Блажени" в Москва, "Сакре кьор" в Париж.

Макетът на храма “Св. София” е с размери 5 на 3 метра и с височина 3,5 метра. Направен е от над 3 милиона житни класове, а в изработването му са участвали 200 жители на Озимо

"Благодаря на гражданите на Озимо, че избраха София и и “Св. София” и чрез изкуството популяризират столицата и страната ни", отбелязва кметът на Столичната община Йорданка Фандъкова. 

Макетът на „Света София“ ще пристигне в София за 17 септември. С кмета на Озимо Симоне Пунялони Фандъкова е подписала меморандум за сътрудничество в сферата на културата, туризма и насърчаване на предприемачеството сред младите хора. В срещите и разговорите са участвали посланик Марин Райков и общинският съветник Малина Едрева, като са представили възможностите за инвестиции в София.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.