1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Откриха фосили от най-едрия месояден динозавър

Откриха фосили от най-едрия месояден динозавър

Находката е направена в Бразилия

Палеонтолози представиха фрагменти от удължен череп и от челюст от нов вид спинозавър – двукрак месояден динозавър, които са били открити в североизточната част на Бразилия, съобщи АФП.

Става въпрос за фосили от най-едрия динозавър, намирани досега в страната. Той е представител на тероподите и е живял през горната креда, преди повече от 95 милиона години. Тежал е между 5 и 7 тона и е достигал 12-14 метра дължина. Фрагментите са открити на остров Кажуал.

Според палеонтолозите два вида спинозаври са живели на днешната територия на Бразилия през долната креда. Новооткритият динозавър обаче е различен и напомня повече на спинозаврите, живели в северната част на Африка. "За първи път виждаме два нови зъба край функциониращ зъб, отбелязаха палеонтолозите. Това показва, че у този динозавър нови зъби са пониквали много бързо."

Новият теропод е кръстен Oxalaia Quilombolis.

Освен това са открити фосили от крокодил, който е достигал 2,5 - 3 метра дължина и е кръстен Pepesuchus. Гущер, достигал петнайсетина сантиметра дължина, пък е кръстен Brasiliguana prudentis. Двата вида са живели през горната креда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.