1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отменят се протестните действия, предвидени за утре заради проектозакона за горивата

Отменят се протестните действия, предвидени за утре заради проектозакона за горивата

Секторът и вносителят на закона Емил Димитров са се разбрали за конкретни, облекчаващи земеделските производители текстове

Отменят се протестните действия, предвидени за утре заради проектозакона за горивата, това съобщиха след среща с министър-председателя Бойко Борисов  представители на браншови организации в земеделието. Секторът и вносителят на закона Емил Димитров са се разбрали за конкретни, облекчаващи земеделските производители текстове, които да залегнат в новия закон. Предстои да бъде изготвен доклад с исканията на земеделския бранш, който да залегне в проектозакона при гледането му между първо и второ четене, коментира Емил Димитров. За да има време земеделците да подготвят новите текстове, законът ще влезе в сила от Нова година.

Зърнопроизводителите настояха чрез декларация до парламента и правителството да бъдат изключени от обхвата на закона за горивата и заплашиха, че ако това не се случи, са готови да докарат тежките машини в София.

"Намерихме промени в Закона за горивата, чрез които да заложим земеделския производител като потребител, а не като търговец, тъй като в последните години този сектор е на светло с ясни правила, ясно платени данъци и акцизи", заяви Румен Порожанов.

„През последните няколко дни имахме много интензивни разговори за закона. Това, което създаде известно напрежение, беше формулировката, че земеделският производител се третира като търговец и в рамките на това има доста регулации, които той трябваше да изпълни. Тези регулации нарушаваха съществуващия режим, който смятаме, че работи много добре, включително и в контролната си част“, уточни Порожанов.

Гледайте подробности в новините на телевизия Агро ТВ.

Автор: Мирела Спасова

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.