1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Отстрел на мечка разрешиха в три смолянски села

Отстрел на мечка разрешиха в три смолянски села

Добитият трофей се регистрира по чл. 90 от Закона за биологичното разнообразие

Областният управител на Смолян инж. Стефан Стайков даде разрешение да се отстреля мечка в района на селата Виево, Кутела и Петково в община Смолян, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация.

Разрешението е във връзка с предприемане на мерки за решаване на проблема „мечка-човек” в област Смолян. Отстрелът е възложен на Ловно-рибарски съюз „Глухар” в село Славейно с договор за възлагане на подборен отстрел на една проблемна кафява мечка. По силата на сключения договор съюзът се задължава при реализиране на приходи от отстрела, да закупи с половината от тях, в срок най-късно до 31 май догодина електропастири и фотокапани, които да се използват на територията на описания район. Добитият трофей се регистрира по чл. 90 от Закона за биологичното разнообразие. Трупът и месото на мечката се предоставят за изследване на Националния природонаучен музей.

В срок до 31 май 2011 г. ловното сдружение следва да изпрати в Областна администрация – Смолян отчет за закупените електропастири и фотокапани и информация за местата, където са поставени. Срока на разрешителното за острел на мечката изтича на 31 декември 2010 г. В трите населени места мечите нападения над домашните животни на хората са ежедневие.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.