1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Овце "косят" тревата в австрийски соларен парк

Овце "косят" тревата в австрийски соларен парк

Той е най-големият в страната и осигурява електричество за близо 5 000 домакинства

Стадо овце, вместо моторни косачки. Така австрийски соларен парк комбинира няколко различни предимства – поддържа тревата между слънчевите панели, намалява вредните емисии и наторява почвата.
 
Соларният парк е изграден от енергийната компания на Виена и се разпростира на 12 хектара в предградие на столицата. Той е най-големият в Австрия и осигурява електричество за близо 5 000 домакинства. От компанията изтъкват, че овцете дават своя принос за възраждането на терена, благодарение на естествения тор и разнасянето на семена и цветен прашец с вълната си. Доскоро мястото, където се намира соларният парк, е било сметище за строителни отпадъци, затова се наложило насипване на пръст и засяване със семена от различни треви.
 
"Екологичните косачки ще могат да се крият под панелите, които са разположени по-високо от обичайното, осигурявайки идеална сянка при слънчево време и защита от дъжда", изтъкват от компанията. В момента стадото е с 90 животни, като стремежът на овцевъда е да увеличи поголовието до 150.
 
Соларният парк произвежда 12 гигаватчаса електроенергия и спестява 4200 тона въглеродни емисии годишно. Проектът е сред няколкото активни селскостопански енергийни системи в Австрия. Подходът съчетава производството на енергия от слънцето със селското стопанство и представлява начин за оптимизиране на ползването на земите без щети за екосистемите. Подобни начинания има в Съединените щати, във Франция и в други страни.  
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.