1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Палеонтолози откриха необичаен нов вид динозавър в пустинята Юта

Палеонтолози откриха необичаен нов вид динозавър в пустинята Юта

Динозавърът е от семейството на трицератопсите

Палеонтолози откриха необичаен нов вид динозавър с огромен нос и изключително големи рога в пустинята Юта, съобщи Би Би Си.

Динозавърът е от семейството на трицератопсите. Дължината му е 5 м. Тежал е около 2,5 тона. Заради необичайния му външен вид е наречен Nasutoceratops titusi, което означава голямонос рогатко. "Този динозавър напълно ни разби - каза Д-р Марк Лоен от университета на Юта - никога не бихме предположили, че може да изглежда така. Това е толкова извън нормите за тази група динозаври", пише БТА.

Фосилът е открит през 2006 г. при Гигантските стълби край Ескаланте. Изучаването му е отнело няколко години. Скалите около него са датирани на 75 милиона години, така че динозавърът е живял през късната креда. "Рогата му са най-големите в сравнение с останалите динозаври от тази група - те са извити настрани и напред", обясни д-р Лоен. "Освен това има и най-големия нос в групата, както и голяма яка от плочки", продължава ученият.

Въпреки страховития си вид, като всички трицератопси динозавърът е бил тревопасен. Храната му е била в изобилие, защото по негово време районът е бил тропически. В този район са открити много фосили на динозаври. Пустинята Юта някога е била на континента Ларамидия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.