1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Паметник на българските градинари и българска чешма ще бъдат открити в Будапеща

Паметник на българските градинари и българска чешма ще бъдат открити в Будапеща

Събитието ще се състои на 3 март 2014 г.

Паметник на българските градинари и българска чешма ще бъдат открити в Будапеща на 3 март 2014 г. по повод на 100-годишнината от основаването на Дружеството на българите в Унгария, предаде БНР.

Предстоящото честване на юбилея са обсъдили министърът на културата д-р Петър Стоянович и унгарският посланик Андраш Клейн. Посланик Клейн е подчертал, че отношенията между страните ни традиционно са добри, като през последните години сътрудничеството е насочено най-вече към установяване на преки връзки между университети, музеи, библиотеки.

Дружеството на българите в Унгария е една от най-старите неправителствени организации на българите зад граница, то никога не е прекъсвало своята дейност. И до днес играе важна роля за запазване на идентичността, осигурява условия за популяризиране на българските културни ценности.

Министър Стоянович е подкрепил и идеята за валидиране на  пощенска марка в България, посветена на годишнината. Той е изразил готовност да съдейства също за заснемането на документален филм за потомците на българските градинари в Унгария.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.