1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Първото сиропиталище за носорози отвори врати в Южна Африка

Първото сиропиталище за носорози отвори врати в Южна Африка

Инициативата е един от многобройните отговори на взрива от бракониерство

Първото сиропиталище за носорози отвори врати в Южна Африка с надеждата да бъдат уловени и след това върнати на свобода бебетата, чиито майки все по-често стават жертва на бракониери.

Първият и засега единствен пансионер на "Ентабени Сафари Консърванси", който се намира близо до Мокопане в северната част на страната, е на четири месеца и все още няма име.

"Опитва се да докосва косите и лицата ни с устни и се опитва също да влезе във всички забранени места. Също като четиримесечно бебе е", говори с нежност американската студентка Алана Ръсел, една от четирите гледачки на 100-килограмовото бебе.

Инициативата е един от многобройните отговори на взрива от бракониерство срещу носорозите, убивани заради рога им, който след това бива продаван на черния пазар на традиционната азиатска медицина. Близо 300 от тези бозайници са убити в Южна Африка от началото на годината. През 2011 година са били избити 448, отбелязва БГНЕС.

Една трета от жертвите на бракониерите са или бременни женски, или майки с малкото им, подчертава Карен Трендлър, която отговаря за благосъстоянието на бъдещите сирачета. Наричат я "мама ринос", защото през живота си е отгледала над 200 от тези животни.

"Постепенно, с израстването им ще ги пускаме във все по-големи оградени пространства, докато станат на по 2,5-3 години, когато ще може да бъдат върнати в природата", обяснява ръководителят на програмата Арие ван Девентер. Ще се избягва свикването им с хора. Ще имат контакт единствено с гледачите си. Два възрастни носорога - Майк и Нан - ще служат за приемни родители, "за да научат носорозите да бъдат носорози".

Засега изпълнителите на проекта не предвиждат да развиват нито туризъм, нито търговия. Не дават и дума да се издума за отварянето на сиропиталището за публика. Изследователите, които ще бъдат допускани, ще подлежат на стриктен подбор.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.