1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пет авиокомпании са провели тестове с биогориво от водорасли през последните 18 месеца

Пет авиокомпании са провели тестове с биогориво от водорасли през последните 18 месеца

Авиационният транспорт е отговорен за 2% от емисиите, произвеждани от човечеството всяка година

Въздушният транспорт може да замести традиционното авиогориво с биогориво от водорасли до четири години, съобщава CNN. Така учени и авиокомпаниите се надяват да намерят по-зелено бъдеще за този транспорт. Според изследователите от Кранфийлд водораслите представляват по-добра опция за производствата на биогорива от традиционните, защото не се отглеждат върху земи, които могат да бъде използвани за производство на храна.

Проектът за използване на биогорива бе подкрепен по време на конференция на Международната организация за гражданска авиация. По време на срещата бяха договорени цели за подобряване на енергийната ефективност до 2050 г. Най-добрите авиолинии планират да подобрят ефективността си с 1,5% на година, но индустрия като цяло има годишен ръст между 4% и 5% годишно.

Ще са необходими и други мерки, включително и използването на алтернативни горива и икономически стимули, за да се направи секторът по-зелен. Технологията вече се използва за авиогориво и зарежда самолети, но предизвикателството е да се произведат достатъчно големи количества от него. Водораслите могат да бъдат произвеждани за търговски цели до четири години, смята проф. Фиъргал Бергман, професор от университета.

Основното предимство на водораслите е, че те са готови за "жътва" между 7 и 12 ден. Това означава, че те дават реколта между 30 и 50 пъти на година. За сравнение - при обикновените култури това е възможно едва веднъж годишно. Голям проблем се оказва доставката на достатъчно биомаса за авиоиндустрията, без това да има неблагоприятен ефект. Изследователите ще търсят възможни начини за това водораслите да бъдат отглеждани близо до летищата, за да се избегнат екологичните разходи от превоза на горивата.

Авиационната индустрия има потенциал да намали емисиите си с 80%, смятат от бранша. Пет авиокомпании вече са провели тестове с биогоривото от водорасли през последните 18 месеца. Авиационният транспорт е отговорен за 2% от емисиите, произвеждани от човечеството всяка година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.