1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Петя Ставрева: Д-р Г. М. Димитров предначерта европейското бъдеще на България

Петя Ставрева: Д-р Г. М. Димитров предначерта европейското бъдеще на България

Снимка:

Обединени земеделци отбелязаха 41 години от кончината на земеделския лидер

“Д-р Г. М. Димитров предначерта европейското бъдеще на България. Той е един от първите, който подкрепя създаването на Европейския съюз. Като далновиден политик и земеделски лидер той посвети живота си каузата за изграждане на независима, свободна и демократична България.” Това заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева  на панихида, отслужена на 28 ноември 2013 г. в столичния храм „Св. Седмочисленици" в по повод 41 години от  кончината на земеделския водач и демократ.

На нея присъстваха членовете на националното ръководство на Обединени земеделци, представители на политически партии от демократичната общност, земеделци от организациите в София и Пазарджик, симпатизанти и граждани.

В своето слово Ставрева припомни основни моменти от живота на далновидния политик, който видя България като пълноправен член на европейската общност.

По негово настояване “на едно от първите заседания на Съвета на Европа се гласува резолюция да бъдат оставени празни столове за бъдещите депутати от поробените от комунистите страни от Източна Европа, когато те бъдат освободени”, каза Петя Ставрева.                                                         

Той е човекът, който организира първата българска рота в НАТО през 1951 г. Докторът е един от инициаторите и лидер на Съюза на поробените европейски народи – СПЕН, създаден през 1954 г. Борбата му в емиграция преминава през Българския национален комитет /БНК/, основан от него през април 1941 г., и радиостанция  “Свободна и независима България”.

“Днес, 24 години след демократичните промени, България върви по пътя на трансформацията в различните й измерения.  Ако д-р Г. М. Димитров бе сред нас, той отново щеше да бъде в първите редици на политическия живот и да се бори за правата на българските граждани, които искат да живеят в свободна и независима България.

Защото днес демокрацията отново е в опасност. Страната се управлява от компрометирани политически формации, които са плен на задкулисието и олигархията”, каза Петя Ставрева. И единствената алтернатива на това е  консолидация на силите на земеделците и демократите в името на успешното развитие на България, заяви тя.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.