1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пивото не било виновно за "биреното коремче"

Пивото не било виновно за "биреното коремче"

Бирата е един от малкото чисти продукти

Бирата не е виновна за напълняването и "биреното коремче", твърдят от Съюза на пивоварите в България. От организацията се обосновават с факта, че бирата не съдържа мазнини и холестерол, а ниското съдържание на прости захари и алкохол я прави една от най-ниско калоричните напитки. Така например в 100 г светло пиво се съдържат 43 калории, а в безалкохолната бира - едва 18. В същото количество вино калориите са 84, в спиртните напитки – 250, в ликьорите - 320. Според диетолозите причина за "коремчето" е не в бирата, а в мазните и калорични мезета, които обикновено се похапват с пенливото питие.

Тези коментари за пивото се основават на 142 научни публикации, които са включени по инициатива на "Пивоварите на Европа" в специализирана брошура за ефекта от умерената консумация на бира. У нас българското издание ще се разпространява през ноември от съюза на пивоварите, включително и на сайта www.pivovari.com.

Изследванията в ЕС са доказали, че бирата намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет, остеопороза, деменция, камъни в жлъчката, болест на Паркинсон и др. По данни на Световната здравна организация, допустимата дневна доза алкохол за жените е 0,20 г, които се равняват на 0, 5 л бира (стандартна бутилка), а за мъжете - 0,40 г алкохол или две бутилки пиво.

Бирата е един от малкото чисти продукти, който се произвежда от изцяло натуралните малц, ечемик, хмел, бирена мая. Тези съставки осигуряват на почитателите му редица полезни вещества, сред които антиоксиданти, витамини - особено от групата В, основни минерали като силиций, калий и магнезий.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.