1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Плащанията на площ ще бъдат обвързани с опазването на околната среда

Плащанията на площ ще бъдат обвързани с опазването на околната среда

Мерките са част от реформата на Общата селскостопанска политика

Част от преките плащания на площ след 2014 г. ще бъдат обвързани с мерки за опазването на околната среда. Това обяви еврокомисарят по земеделие Дачиан Чиолош по време на срещата си с Комисията по земеделие и гори към Народно събрание. Мерките са част от реформата на Общата селскостопанска политика. За новите страни като България и Румъния мерките ще важат от 2015 г., но те трябва да започнат да се внедряват от сега, каза комисарят. По думите му земеделските производители ще трябва да спазват специални изисквания за сейтбооборота, поддържане на постоянни пасища, поддържане на земята през зимата. Производителите, които опазват околната среда ще имат по-голям достъп до преките плащания, изтъкна Дачиан Чиолош.

Председателят на Комисията по земеделие Десислава Танева обясни проблемите на българското земеделие – спирането на премиите за тютюнопроизводителите, разпокъсаността на земите и това че директните помощи да отиват при производителите, а не при ползвателите. Тя изказа още подкрепа на позицията за премахване на историческия подход при подпомагането на земеделските производители.

Дачиан Чиолош посъветва за преодоляване на раздробеността на земите да работим заедно с Румъния, където проблемите са сходни и да се работи за създаването на такива мерки за ускоряване на процеса на комасация по Програмата за развитие на селските райони. За тютюнопроизводителите посочи възможностите също на ПРСР за инвестиции за преструктуриране на сектора по модела на Испания и Италия. Министър Найденов от своя страна обясни на депутатите, че екипът на министерството вече работи за създаването на специална мярка по ПРСР за инфраструктурни проекти в тютюнопроизводителните региони.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.