1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Плащат 130 евро за грам слуз от български охлюв

Плащат 130 евро за грам слуз от български охлюв

Досега съставките на охлювите са били използвани само в кремове, които лекуват белези

Отглеждането на охлюви се е превърнало в доходоносен бизнес. Целебни съставки от български охлюви, отгледани във фермите на Националния охлювъден клъстър (НОК), са 26 пъти по-скъпи от легендарното българско розово масло. Това съобщи Симона Моллова, главен консултант на клъстъра, цитирана от БТА.

Себестойността на тези съставки, които се намират в слузта на охлювите, е 130 евро за грам, заяви Павлина Долашка от Института по органична химия при БАН. Тя ръководи научния екип по изследване на свойствата на продуктите от български охлюви, отгледани в НОК. Максималната цена на нашето розово масло на международните пазари е достигала 5000 евро за килограм, което значи 10 лв. за грам.

Досега съставките на охлювите са били използвани само в кремове, които лекуват белези. "Екстракт от месо на охлюви, изключително богат на пептиди, се препоръчва от рани и шарки. Антибактериалното действие на секрета на охлювите обаче се тества в болница в София и в Клиника по урология в Тюбинген, Германия, където се лекуват тумори на пикочните пътища и бъбреците. за засилване на имунната система, особено за хора, които работят при голямо натоварване, и спортисти", каза още Долашка.

 

 

Етикети охлюви, НОК, цена
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.