Досега съставките на охлювите са били използвани само в кремове, които лекуват белези
Отглеждането на охлюви се е превърнало в доходоносен бизнес. Целебни съставки от български охлюви, отгледани във фермите на Националния охлювъден клъстър (НОК), са 26 пъти по-скъпи от легендарното българско розово масло. Това съобщи Симона Моллова, главен консултант на клъстъра, цитирана от БТА.
Себестойността на тези съставки, които се намират в слузта на охлювите, е 130 евро за грам, заяви Павлина Долашка от Института по органична химия при БАН. Тя ръководи научния екип по изследване на свойствата на продуктите от български охлюви, отгледани в НОК. Максималната цена на нашето розово масло на международните пазари е достигала 5000 евро за килограм, което значи 10 лв. за грам.
Досега съставките на охлювите са били използвани само в кремове, които лекуват белези. "Екстракт от месо на охлюви, изключително богат на пептиди, се препоръчва от рани и шарки. Антибактериалното действие на секрета на охлювите обаче се тества в болница в София и в Клиника по урология в Тюбинген, Германия, където се лекуват тумори на пикочните пътища и бъбреците. за засилване на имунната система, особено за хора, които работят при голямо натоварване, и спортисти", каза още Долашка.