1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Плодова пластмаса влиза в колите

Плодова пластмаса влиза в колите

Екип е разработил нов вид материал на базата на плодови нанофибри

Учени в Бразилия твърдят, че са разработили метод за получаване на фибри от плодове, които могат да бъдат използвани за създаването на лека пластмаса. Материалът е подходящ за производство на автомобилни части, съобщава Си Ен Ен.

„Свойствата на тази пластмаса са невероятни”, коментира ръководителят на проекта, Асидес Леао от Държавния университет в Сао Пауло. „Тя е 30 процента по-лека и три до четири пъти по-здрава”, допълни той.

„Вярваме, че много автомобилни части, сред които контролни табла и странични панели, ще бъдат направени от плодови фибри с размер на наночастици в бъдеще. Със сигурност ще допринесат за по-малката обща маса на колите, а следователно и за по-нисък разход на гориво”, посочи ученият.

Продуктът е почти толкова здрав колкото Кевлар, който се използва при бронираните жилетки, отбеляза Леао. Сред растенията, които могат да бъдат източник на фибрите, са листа и стъбло от ананас, банани, черупки от кокос и др.

Освен че е по-лека и здрава, новата пластмаса е и по-устойчива на жега, вода и бензин, отколкото конвенционалната пластмаса, информира екипът от университета. Според учените откритието ще навлезе в автомобилната индустрия до две години.

Финансирането на проекта е осигурено от правителството на Бразилия, Пематек, Торо Индустриа и други компании.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.