1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пловдив получи една от най-престижните награди в областта на туризма

Пловдив получи една от най-престижните награди в областта на туризма

Снимка:

Отличието „Златна ябълка“ има повече от 50 носители от 1970 г. до днес

Пловдив получи една от най-престижните награди в областта на туризма – „Златна ябълка“. Това стана на церемония, на която присъстваха министърът на туризма Николина Ангелкова, кметът на община Пловдив Иван Тотев, президентът на Българската асоциация на журналистите и писателите по туризма (ABUJET) и генерален директор на БТА Максим Минчев, секретарят на ABUJET Пламен Старев, президентът на FIJET Тиджани Хаддат и др.

„През годините градът и общината  положиха огромни усилия и напълно заслужават тази награда“, каза министър Ангелкова. Тя припомни, че преди няколко месеца именно в този град се проведе едно от най-престижните събития в областта на винопроизводството – световният винен шампионат Concours Mondial de Bruxelles. Българският град спечели домакинството в конкуренция с над 58 държави, сред които най-големите винопроизводители като Франция, Испания, Австралия, Чили и Аржентина.

Министър Ангелкова коментира, че само преди дни, един от водещите британски всекидневници със световно влияние - „Гардиън” постави Пловдив в топ десет на европейските градове, които непременно трябва да бъдат посетени. В края на миналия месец, авторитетното издание „Файненшъл Таймс“ също публикува обширна статия за Пловдив.

„Не бива да бъде пренебрегван фактът, че Пловдив завоюва третото място и в престижната класация „Най-добра европейска дестинация 2016“, в конкуренция с водещи туристически дестинации като Париж, Милано, Прага, Рим, Виена и Мадрид“, допълни министър Ангелкова. Тя подчерта, че сега всички усилия са насочени към подготовката на града за Европейска столица на културата за 2019 г.

Добрите резултати се потвърждават и от официалната статистика. За първата половина на 2016 г., около четвърт милион туристи са реализирали поне една нощувка в Пловдив. Това е ръст от над 13% в сравнение с миналата година. "Ако към тях прибавим всички еднодневни пътувания и нощувките в малките семейни хотели, къщи за гости и апарт комплекси, Пловдив ще се окаже една от най-посещаваните туристически дестинации в България", допълни още министър Ангелкова.

Световната организация на журналистите и писателите в областта на туризма FIJET номинира и награди гр. Пловдив, заради високите постижения. Журналисти от Франция, Великобритания, Румъния, Испания, Италия, Хърватска, Турция, Египет, Мароко, Ливан, Тунис и България ще пишат за Пловдив и ще публикуват своите статии по света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.