1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Пловдивски учени разработват ядлива опаковка на плодове и зеленчуци

Пловдивски учени разработват ядлива опаковка на плодове и зеленчуци

Нововъведението ще реши екологичния проблем с рециклирането, тъй като е биоразградимо

Ядлива опаковка, създадена от природни полимери, съхранява по-дълго плодовете и зеленчуците свежи и ги прави по-полезни. Продуктът се разработва от пловдивски учени за първи път в страната. Според специалистите, нововъведението ще реши екологичния проблем с рециклирането, тъй като е биоразградимо. Изследванията са започнати в началото на годината от преподаватели от катедра „Експериментална физика" в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски", предаде БНТ.

Опаковката всъщност представлява прозрачно покритие от природни суровини. Такъв е например използваният в диетологията пектин или пък хитозанът, който е с доказан антитуморен ефект и намалява холестерола, обясниха учените. Експериментът e започнал с опити върху резени ябълка. Покрити с новата опаковка плодовете не потъмнели цели две седмици.

Технологията е известна в почти всички европейски страни повече от десет години. Преди опаковани по подобен начин плодове да се появят и по нашите пазари обаче предстоят още множество опити, казват пловдивските учени. Най-вероятно и цената на продуктите с природно полимерно покритие ще бъде по-висока от тази на обикновената селскостопанска продукция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.