1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. По данни на СЗО 90% от жертвите на маларията са в Африка

По данни на СЗО 90% от жертвите на маларията са в Африка

Снимка:

Световният ден за борба с болестта бе под мотото да се намали заболеваемостта

Всяка минута в Африка едно дете под петгодишна възраст умира от малария. Това са повече от 1400 смъртни случая на ден, които могат да бъдат избегнати, твърдят представители на различни хуманитарни организации. 

Епидемията от ебола измести вниманието от маларията, която обаче взима много повече жертви. Много често ухапването от комар, преносител на болестта, е равно на смъртна присъда, въпреки че има лесен и евтин начин за превенция и лечение. По данни на Световната здравна организация 90 % от жертвите са в Африка, в регионите южно от Сахара.

През тази година Световният ден за борба с болестта бе под мотото да се намалят новите случаи с 90 на сто до 2030 година. За целта Световната здравна организация трябва да събира по 5 милиарда евро годишно. През 2013 година сумата обаче е била само 2,7 милиарда. В най-многолюдната африканска държава – Нигерия – при 178 милиона жители ежегодно има повече от 300 хиляди жертви на маларията. Въпреки че страната е един от големите производители на петрол в света, благата не се разпределят равномерно и две трети от населението живее в бедност. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.