Изследването е финансирано от холандското министерство на икономиката
Намалява потреблението на месо в схемите за здравословно и устойчиво хранене. Изследването е финансирано от холандското министерство на икономиката, земеделието и иновациите. Данните са събрани чрез онлайн проучване.
Изследователи от Университета Вагенинген в Холандия класифицират потребителите в няколко категории: потребители, ръководени от цените; продуктово ориентирани потребители и привърженици на устойчиви храни. Резултатите показват, че най-популярното здравословно хранително поведение предполага един ден в седмицата без месо. За това съобщават 56.1% от анкетираните.
Сред другите устойчиви практики са: по-малък прием на храна; закупуване на месо от свободно отглеждани животни; закупуване на продукти с етикет за устойчивост; консумация на органични плодове и зеленчуци. По-малко млечни продукти консумират 21.9% от анкетираните, а екологично чисто месо потребяват 26.6%. Обобщените резултати показват намаляване на месото в потреблението. Според проучването в началото на годината 17% от германците, 28% от италианците, 27% от испанците, 14% от поляците и 18% от французите включват повече вегетариански храни в сравнение с година по-рано. Потребителите търсят се все по-разнообразни източници на протеини.