1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Полезен коноп

Полезен коноп

Пред специалистите стои задачата за създаване на сорт коноп с високите качества на текстилно влакно и голямо количество хранително масло

Учени от Общоруския институт по растениевъдство „Вавилов” са отгледали нови сортове коноп, без наркотични вещества. Конопът е доста разпространено растение, но в централна Русия той е практически унищожен поради съдържащото се в него наркотично вещество – тетрахидроканабинол. Именно то се използва при производството на марихуана. От 70-те години на миналия век руски селекционери се заеха да отглеждат сортове, несъдържащи психоактивни вещества в съществени за човека дози. Сега пред специалистите стои задачата за създаване на сорт коноп с високите качества на текстилно влакно и голямо количество хранително масло, казва научният сътрудник на Общоруския институт по растениевъдство „Вавилов” Сергей Грибков.

Грубото влакно от конопени стъбла и до сега се използва за производство на въжета. В морското дело конопените въжета са просто незаменими, защото този натурален материал не гние в солената вода. А и най-добрите въжета за пушене на салами са също от коноп. Независимо от памука, не следва да се пренебрегва и конопът. Той може да се използва заедно с памук и синтетични влакна и от тези конци да се ушива качествено и удобно облекло.

Ученият подчертава, че в СССР са сеяни близо един милион хектара коноп за промишлеността, а и в днешна Русия той също се отглежда. Само че сега става дума за ненаркотични сортове, върху подобряването на свойствата, на които работят руските селекционери. Според специалиста, в колекцията на Общоруския институт по растениевъдство „Вавилов” се наброяват 500 сорта коноп.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.