1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Политическо споразумение за нова ориентация на Общата селскостопанска политика

Политическо споразумение за нова ориентация на Общата селскостопанска политика

Снимка:

Преките плащания ще се разпределят по по-справедлив начин между държавите членки, регионите и земеделските производители

Европейският съюз постигна съгласие за реформа на Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2013 г., предаде пресслужбата на Европейската комисия.

Споразумението, постигнато от Европейския парламент, Съвета на министрите и Еврокомисията ще доведе до значителни промени: по-голяма справедливост и екоориентираност на преките плащания, по-силна позиция на земеделските производители в рамките на хранителната верига и по-голяма ефективност и прозрачност за ОСП.

По-справедлива ОСП

Преките плащания ще се разпределят по по-справедлив начин между държавите членки, регионите и земеделските производители, като се сложи край на позоваването на традициите. Разпределението на бюджета на ОСП ще гарантира, че никоя държава членка няма да получи по-малко от 75% от средния размер за общността до 2019 г.

В рамките на една и съща държава членка или регион разликите в нивата на подкрепа за стопанствата ще бъдат намалени. Помощта на хектар няма да може да бъде по-ниска от 60% от средния размер на предоставената помощ до 2019 г. в една и съща административна или агрономична зона.

За новите държави членки механизмът СЕПП (схема за единно плащане на площ) ще може да бъде продължен до 2020 г. Само активните земеделски производители ще могат да се възползват от помощ за подпомагане на доходите.

Започването на дейността на младите ще бъде силно насърчавано с въвеждането на допълнителна помощ от 25% през първите 5 години, която ще се прилага във всички държави членки. Тези помощи ще се прибавят към вече наличните инвестиционни мерки в полза на младите.

Държавите членки ще могат също така да разпределят по-големи помощи за по-малко облагодетелстваните райони. Ще могат да се разпределят обвързани с производството плащания за ограничен брой продукти, със специално обвързване 2% за растителните протеини, за да се намали зависимостта на ЕС от вноса в тази област.

Позиция в рамките на хранителната верига


Подобряването на пазарната ориентация на европейското селско стопанство ще се придружава с нови, предоставени на земеделските производители средства, които да ги превърнат в стабилни участници в хранителната верига.

Браншовите и междубраншовите организации ще бъдат насърчавани, като за някои сектори ще има специфични правила по отношение на правото на конкуренция (мляко, говеждо месо, маслинено олио, зърнени храни). Те ще могат да сключват договори за продажба от името на своите членове и по този начин ще осигурят по-добра ефективност.

Квотите за захар ще бъдат премахнати през 2017 г., като се укрепи организацията на сектора въз основа на задължителни междубраншови договори и споразумения.

Режимът за правата на засаждане в лозаро-винарския сектор след 2016 г. ще бъде заменен с динамичен механизъм за управление на разрешенията за засаждане, който ще включва в по-голяма степен участниците в сектора и ще се прилага до 2030 г. с ограничение за засаждане, определено на 1% от лозето годишно.

Комисията ще може временно да разрешава на производителите да управляват количествата, пуснати на пазара. Ще бъде създаден кризисен резерв с обща клауза за извънредни ситуации.

В рамките на програмите за развитие на селските райони държавите членки ще могат да насърчават земеделските производители да участват в механизми за превенция на риска (застраховки на доходите или взаимоспомагателни фондове) и ще могат да разработват подпрограми за секторите, които се сблъскват със специфични трудности.

По-екоориентирана ОСП

Между 2014 г. и 2020 г. ще бъдат инвестирани над 100 милиарда евро, за да се помогне на селското стопанство да се справи с предизвикателствата, свързани с качеството на почвите, водата, биологичното разнообразие и изменението на климата.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.