1. Начало
  2. Новини
  3. Любопитно
  4. Полицията в Долна Саксония взе на служба три лешояда

Полицията в Долна Саксония взе на служба три лешояда

Всяка птица тежи около два килограма и ще бъде незаменима при претърсването на труднодостъпни местности

Полицията в Долна Саксония взе на служба три лешояда, които ще й помагат при издирването на трупове и човешки останки, пише в. "Кориере дела сера", цитирана от БТА.

Имената на тримата новобранци са Коломбо, Мис Марпъл и Шерлок. Освен че имат невероятно зрение, пернатите разполагат и със силно развито обоняние. За разлика от полицейските кучета, те могат да покриват много по-обширни райони за много по-кратко време. Всяка птица тежи около два килограма и ще бъде незаменима при претърсването на труднодостъпни местности.

Крилатите полицейските помощници са били обучавани в орнитоложкия център във Валсроде в Долна Саксония.  Мис Марпъл и Коломбо са на по една година, а най-възрастен в екипа е 5-годишният Шерлок, с размах на крилете от 180 сантиметра.

Засега тримата въздушни детективи имат известни проблеми със сработването в колектив, защото често между тях избухват дрязги. Целта на дресьорите е да ги накарат да летят в обща формация. Освен това те трябва да се научат добре да отличават мириса на човешките трупове от тези на разлагащи се животни. Засега единствено Шерлок е способен на това и то от разстояние до 1 километър.

Полицейските служби в Германия възлагат големи надежди на новото формирование. В страната броят на изчезналите, търсени от силите на реда, възлиза на 5500, припомня вестникът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.